Norsk supermøkk i finalen i Green Challenge

Siden 2010 har Grete Sønsteby og mannen Rune Ingels jobbet med å utvikle maskiner som skal gjøre husdyrbønder i stand til å produsere organisk gjødsel lokalt. Nå har de norske gjødsel-gründerne sikret seg en finaleplass i Postkodelotteriets bærekrafts-konkurranse Green Challenge 2020.

Gründernes selskap N2 Applied tilsetter nitrogen til husdyrgjødsel og reduserer utslipp av ammoniakk og klimagasser. I tillegg fjerner de møkklukt. Nå kjemper de om førstepremien på fem millioner kroner, i konkurranse med andre europeiske miljøgründere.

Siden 2007 har den internasjonale Green Challenge-konkurransen premiert gründere innen bærekraftig innovasjon. Målet med konkurransen er å hjelpe nystartede bedrifter med å utvikle virksomheten til neste nivå. I fjor vant det svenske selskapet Swedish Algae Factory førstepremien for sin algeproduksjon, som blant annet effektiviserer solceller. I år konkurrerer de norske gjødselgründerne med fem andre finalister:

  • Svenske Enjay deltar med oppfinnelsen Lepido, som skaper lønnsom, vedlikeholdsfri energigjenvinning fra restaurantventilasjon. Oppfinnelsen kan redusere verdens CO2-utslipp med 500 millioner tonn, tilsvarende én prosent av de totale CO2-utslippene globalt frem til 2050.
  • Tyske Made of Air har skapt et klimapositivt materialselskap som forvandler avfallsbiomasse til et CO2-negativt, termoplastisk materiale av høyeste kvalitet.
  • Nederlandske Orbisk har utviklet verdens første automatiske matavfallsmåler som kan minske årlig matsvinn med 1,3 millioner tonn. Oppfinnelsen registrerer og veier matavfall og gjør det mulig for restauranter å forandre prosesser for å redusere matsvinn.
  • Fra Storbritannia deltar selskapet Jiva, som gjenvinner kretskort med oppfinnelsen Soluboard. Hvert år produseres 18 milliarder kvadratmeter PCB og med den nye oppfinnelsen kan man effektivt gjenvinne kostbare elektriske komponenter. En annen deltager fra Storbritannia er SoluBlue, som har utviklet et bærekraftig alternativ til plast- og bioemballasje som forlenger matvarers holdbarhet og reduserer matsvinn. Materialet produseres av tang og er biologisk nedbrytbart.

Samtlige finalister er garantert å motta rundt en million kroner hver (100.000 EUR). Vinneren, som vil premieres med rundt 5 millioner kroner (500.000 EUR), blir kåret av en internasjonal ekspertjury i januar.