Sammen for en bedre verden!

I dag besøkte vi Stortinget sammen med over 20 organisasjoner som gjerne vil bli en del av Postkodelotteriet i fremtiden. Foto: Pia Bråthen.

Vi setter utrolig stor pris på våre venner i SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond, men vi har enda mer å gi! Om politikerne gir oss lov, kan vi bidra enda mer til gode formål! I dag besøkte vi Stortinget sammen med over 20 organisasjoner som gjerne vil bli en del av Postkodelotteriet i fremtiden.

Vi lever i en urolig verden med økende humanitære behov, mer klimaendringer og flere naturkatastrofer. Dette øker behovet for inntekter til organisasjoner som jobber internasjonalt.

En av inntektskildene til humanitære organisasjoner, er lotterier som Postkodelotteriet. Hittil har SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond mottatt til sammen 400 millioner kroner, takket være alle som kjøper lodd. Nå banker flere organisasjoner på døra og ber om å få bli en del av Postkodelotteriet.

Da Postkodelotteriet startet opp i 2018, var det fem ulike lotteri som fikk lotteritillatelse samtidig. I dag er det bare Pantelotteriet og Postkodelotteriet igjen. Nå har politikerne også vedtatt å redusere antall lotterilisenser fra fem til tre, noe som blant annet vil gjøre det mer effektivt å samle inn penger i fremtiden.

Reduserte omsetningen med 40 prosent

Problemet er at da politikerne reduserte antall lotterilisenser fra 5 til 3, reduserte de samtidig den tillatte omsetningen like mye. Det innebærer en reduksjon på 40 prosent for lotteriene – og en reduksjon på 40 prosent for organisasjonenes mulighet til å få lotteriinntekter.

Nå ber organisasjonene om at den opprinnelige omsetningsgrensen beholdes, men at den gjerne kan deles på tre lotteritillatelser i stedet for fem. Det er ikke så mye å be om: Det vil ikke koste politikerne en krone, og det innebærer ikke en økning men en fortsettelse.

Karoline Andaur fra WWF og John Peder Egenæs fra Amnesty deler ut kake. Foto: Audun Bringsvor

Karoline Andaur fra WWF og John Peder Egenæs fra Amnesty deler ut kake. Men de ber om å få beholde kaka som den er, og ikke bli avspist med smuler.

Det ser ut til at Kultur- og likestillingsdepartementet kan få på plass en ren indeksregulering allerede før årsskiftet, og det vil hjelpe noe på. Men for at vi med hånden på hjertet skal kunne si at «alle skal med», må vi få tilbake omsetningen fra den opprinnelige tildelingen i 2017.

Vi vil ha en kake som alle kan være med og dele! Foto: Pia Bråthen