Postkodevinner fra Asker skaper håp for barn i Brasil

Mange drømmer kan gå i oppfyllelse for den som vinner i Postkodelotteriet. Men hovedvinneren Snorre (61) var aldri i tvil da han trakk ut sjekker på nærmere 700 000 kroner: Pengene skulle bidra til en lysere fremtid for utsatte barn i Rio de Janeiro.

Tom og Jorun skjønte raskt at de ikke var hjemme hos en «helt vanlig postkodevinner» da de kom hjem til Snorre i august.

I august fikk Snorre besøk av Postkodelotteriets ambassadører Tom og Jorun hjemme i Asker. Da han trakk ut sjekker på nesten 700 000 kroner, var han ikke i tvil om hva mesteparten av pengene skulle gå til – nemlig livsprosjektet hans, organisasjonen Casas da Noruega, som jobber for å skape lysere framtidsutsikter for utsatte barn i den brasilianske slummen.

– Etter at min datter har fått en ny Mac som forskudd på julegave og min sønn har fått et tilsvarende beløp, er nå mesteparten av midlene tenkt brukt i prosjektet. Behovene er mange og det er mange «huller» å putte pengene i, forteller Snorre.

Skolen Casas da Noruega ble startet i 2015 og gir i dag skolegang til rundt 530 elever. Foto: Casas da Noruega.

Det var for litt mer enn 10 år siden at Snorre startet med prosjektarbeid i Brasil. Han driver i dag organisasjonen Casas da Noruega i og utenfor Rio de Janeiro. En milepæl ble nådd da det i 2015 ble bygget en skole, som i dag gir skolegang til rundt 530 barn. Snorre forteller at hjelpemidler og skolemateriell må fornyes, og at gevinsten fra Postkodelotteriet vil være med på å bidra til dette.

– Målsettingen er å ha fornyet alle skolebøkene innen vi starter på nytt skoleår i februar. Noe av pengene fra premien vil også bli brukt på øvrig skolemateriell.

Aktivitetssenter for jenter

Bortsett fra sårt tiltrengte oppgraderinger av skolemateriell, vil gevinsten fra Postkodelotteriet komme godt med til en rekke områder. Blant annet har Casas da Noruega lagt planer for å bygge et aktivitetssenter for jenter i de utsatte områdene.

Mange jenter fra utsatte områder blir gravide som svært unge, og veien ut av fattigdom blir dermed nærmest umulig. De neste årene vil Casas da Noruega legge et stort fokus på å forbedre framtidsutsiktene for unge jenter.

– Når du i utgangspunktet er født og oppvokst i et slumområde, og du i tillegg blir gravid i ung alder, er skjebnen i stor grad forseglet, forteller Snorre.

Casas da Noruega vil forbedre framtidsutsiktene til unge jenter i slumområdene. Foto: Casas da Noruega.Foto: Casas da Noruega.

Aktivitetssenteret skal være en arena for dialog med jentene, gi dem kunnskap om prevensjon og tilby dem fremtidsrettede aktiviteter som kan bedre deres muligheter for et voksenliv vekk fra fattigdom, sult og dårlige livsvalg.

At «Papa Noel» dukker opp, hører ikke med til vanlighetene i slumområdene. Det har Snorre og Casas da Noruega endret på. Foto: Casas da Noruega.

Selveste «Papa Noel» på besøk

En del av gevinsten er dessuten øremerket den kommende julefeiringen. Casas da Noruega deler ut matkasser til familier uten mat på bordet. Matkassene inneholder 21 kilo av de mest nødvendige matvarene en familie trenger. Hver jul inkluderer matkassene også en pakke med sjokoladetrukket kjeks – en stor forskjell for familier som sliter.

Casas da Noruega leverer til vanlig kasser med viktige matvarer til trengende familier. Til jul blir det gjort litt ekstra stas på mottagerne. Foto: Casas da Noruega.

– Det kan kanskje høres banalt ut, men det er store forventninger hos barna i forkant av «julekassen». Vi vet at mange familier som ellers ville gått julen i møte uten nok mat, er veldig takknemlige for at vi kan gi de en ekstra håndsrekning i forbindelse med julen, forteller Snorre.

Gustavo ble kjempelykkelig av sitt aller første møte med «Papa Noel», som i Brasil ankommer i pickup – og ikke med reinsdyr som vi kanskje er mer vant til på våre breddegrader. Foto: Casas da Noruega.

Foto: Casas da Noruega.

Denne julen ble ekstra spesiell for barn og foreldre som er tilknyttet Casas da Noruega. Den 8. desember hadde organisasjonen en tilstelning der barna for første gang i livet, takket være donasjoner, mottok innpakkede gaver fra selveste «Papa Noel».

– Det ble eksepsjonelt og rørende å være med på, forteller Snorre.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer. Lukk.