Tom og Jorun i Uganda: Omsorgsfulle voksne former fremtidens samfunn

wwf panda

En god barndom legger grunnlaget for et godt voksenliv. Og siden god omsorg går i arv, er den ikke bare viktig for hvert enkelt barn, men også for fremtidens generasjoner og samfunn. På plass hos SOS-barnebyer i Uganda fikk Tom og Jorun oppleve hvordan organisasjonen jobber for at barn skal få vokse opp med omsorgsfulle voksne rundt seg.

Blant annet besøkte Tom og Jorun SOS-barnebyers hovedkontor i byen Entebbe, for å lære mer om hvordan organisasjonen arbeider i landet.
I tillegg møtte de foreldre som er en del av familieprogrammene, og som takket være støtte fra SOS-barnebyer er blitt bedre rustet til å gi barna omsorgen de trenger.

wwf panda

– Jeg ble utrolig inspirert! Gleden og styrken til de som jobber i SOS-barnebyer, og ikke minst mødrene og fedrene som var med i familieprogrammene, var inspirerende og fantastisk å oppleve. De brenner virkelig for å gi barna et godt og verdig liv, forteller Jorun.

wwf panda

– Man ser at de har tro og håp på fremtiden

Uganda er et av mange land der det tradisjonelt kun er mødre som tar seg av barn og husarbeid. SOS-barnebyer har derfor startet et såkalt «pappaprogram» i landet, som en del av familiestyrkingsprogrammet, hvor de jobber med å styrke familier gjennom ulike type tiltak for å hindre at familiene skal bryte sammen og barna miste omsorgen fra sine foreldre. Møtet med familiene gjorde sterkt inntrykk på de norske ambassadørene, og både mødre og fedre kunne fortelle om positiv forandring, nå som de får støtte av organisasjonen.

wwf panda

– Det var magiske møter med mennesker som er tydelig stolte av det de har fått til med hjelp fra SOS-barnebyer. Man ser at de har håp og tro på fremtiden, sier Tom og fortsetter:

– Vi møtte blant annet en alenemor på min alder, som hadde fem egne barn, og som i tillegg hadde tatt til seg åtte andre. Hun har fått litt økonomisk støtte, og så har hun fått hjelp til å lære seg å spare penger. Hun hadde kjøpt seg flere høner og noen griser, og nå er hun også i ferd med å bygge seg et nytt hus.

Et lodd for positiv forandring

Hver måned deler Tom og Jorun ut gevinster til vinnere over hele Norge, og siden 2018 har de to ambassadørene delt ut over 75 millioner kroner til SOS-barnebyer. Etter de sterke opplevelsene i Uganda, gleder de seg til å møte enda flere av lotteriets deltagere hjemme i Norge.

– Å få oppleve dette har vært overveldende og rørende. Det er så stort å få være en del av Postkodelotteriet, og å få muligheten til å møte de fantastiske deltagerne våre. De bidrar til positiv forandring for familier og barn som trenger det, og vi ser at hjelpen nytter, sier Jorun.