Rekordutbetaling: Mer enn 100 millioner til WWF og SOS-barnebyer

Formålet til Postkodelotteriet er å skaffe penger til gode formål. Nå er tallene for 2022 klare, og resultatet innebærer en rekordutbetaling til WWF Verdens naturfond og SOS-barnebyer.

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond og Frode Hvattum, styreleder i SOS-barnebyer, med rekordsjekken for 2022 på 103 410 424 kroner. Foto: Yina Chan.

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond og Frode Hvattum, styreleder i SOS-barnebyer, med rekordsjekken for 2022 på 103 410 424 kroner.

– Postkodelotteriet har på få år blitt en folkebevegelse med loddkjøpere over hele landet, sier en entusiastisk Jorun Stiansen. Hun har nettopp besøkt generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond med en rekordstor sjekk. Utbetalingen for 2022 ble på hele 51 705 212 kroner.

Bestanden av den sterkt truede fjellgorillaen vokser

Støtten fra Postkodelotteriet er ikke øremerket, og dermed står WWF fritt til å bruke ressursene der de trengs mest i arbeidet for en bedre verden. Midlene går blant annet til å bekjempe plastforsøpling og sikre sunne og trygge leveområder for både mennesker og dyr. For eksempel har midlene blitt brukt til å støtte WWFs arbeid for bevaring av truede arter.

– I Uganda har vi sammen med lokalbefolkningen og andre partnere iverksatt flere tiltak for å stoppe krypskyting og beskytte regnskogen, forteller Andaur. Takket være blant annet støtte fra Postkodelotteriet, vokser bestanden av den sterkt truede fjellgorillaen for hvert år. I dag finnes det nærmere 1100 fjellgorillaer i verden. – Det gir meg håp at vi lever i en tid der vi har nok kunnskap til å løse både klima- og naturkrisen, og makten til å gjøre det som skal til, fortsetter hun. – Vi setter stor pris på samarbeidet med Postkodelotteriet og er veldig takknemlige for den rause støtten vi får.

Over 50 millioner til WWF på bare ett år, takket være alle som kjøper lodd i Postkodelotteriet. Foto: Yina Chan.

Over 50 millioner til WWF på bare ett år, takket være alle som kjøper lodd i Postkodelotteriet.

Sikrer omsorg til barn på flukt

SOS-barnebyer merker også at behovene for hjelp øker i en stadig mer urolig verden. – Mange land sliter fortsatt med ettervirkningene av pandemien, forklarer styreleder Frode Hvattum. – I Somalia øker sultkatastrofen i omfang, i Etiopia er 2,5 millioner mennesker på flukt fra krigen i Tigray, og så får vi krigen i Ukraina på toppen.

– Midlene fra Postkodelotteriet hjelper oss å reagere raskt, sier SOS-barnebyers generalsekretær Sissel Aarak på telefon fra nettopp Ukraina. – Da krigen begynte, handlet det mest om å evakuere barn fra krigsområdene til tryggere deler av Ukraina eller til nabolandene. Deretter var det viktig å sikre barna et normalt liv med omsorg fra trygge voksne. Nå handler det mye om å hjelpe familier gjennom vinteren i et land hvor strømforsyning og annen infrastruktur er bombet i stykker.

Det ble kakefeiring da Tom og Jorun besøkte SOS-barnebyer. Med denne månedens utbetaling har SOS-barnebyer til sammen mottatt 51 705 212 kroner for 2022.

Det ble kakefeiring da Tom og Jorun besøkte SOS-barnebyer. Med denne månedens utbetaling har SOS-barnebyer til sammen mottatt 51 705 212 kroner for 2022.

Alle fortjener en sjanse

– Et lotteri handler jo mye om vinnersjanser, sier Tom Stiansen. – Men Postkodelotteriet handler like mye om å gi andre en sjanse, enten det er gorillaene i Uganda eller barna i Ukraina. Som ambassadør for Postkodelotteriet har han besøkt loddkjøpere og vinnere over hele Norge. – Det er alltid gøy å overraske vinnere med store sjekker, men det er her hos de humanitære organisasjonene vi husker hva det egentlig handler om.

Det aller første Postkodelotteriet ble etablert i Nederland i 1989 for å skaffe en sikker og stabil inntektskilde for veldedige organisasjoner. I dag finnes lotteriet også i Sverige, Storbritannia, Tyskland og Norge, og til sammen har de fem lotteriene samlet inn og delt ut mer enn 100 milliarder kroner til gode formål.

I januar i år kunne Bahta og Amleset – sammen med 60 naboer fra Rognan i Salten – juble etter å ha vunnet lotteriets kjempegevinst. Foto: Yina Chan.

Postkodelotteriet har blitt en folkebevegelse hvor du kan vinne store pengepremier samtidig som du støtter gode formål. I januar i år kunne Bahta og Amleset – sammen med 60 naboer fra Rognan i Salten – juble etter å ha vunnet lotteriets kjempegevinst.

Ønsker å gi enda mer i Norge

– Vi er veldig glade for samarbeidet med WWF og SOS-barnebyer, sier Jorun, men det er mange andre fantastiske organisasjoner som også hadde hatt glede av en håndsrekning fra Postkodelotteriet og loddkjøperne våre. – Det ville vært fantastisk om vi kunne støtte enda flere organisasjoner på samme måte i fremtiden, legger Tom til.

Markedet for lotterier er strengt regulert i Norge, og til syvende og sist er det opp til politikerne å bestemme hvor stor omsetning Postkodelotteriet kan ha, hvor mye de kan dele ut til gode formål og ikke minst hvor mange organisasjoner som får lov til å motta penger fra lotteriet.

– Vi er i alle fall klare til å gi mer om vi får lov, avslutter Tom.

SOS-barnebyer arbeider for å sikre barn en trygg og god barndom. Da kommer midlene fra Postkodelotteriet godt med. Foto: Joris Lugtigheid.

SOS-barnebyer arbeider for å sikre barn en trygg og god barndom. Da kommer midlene fra Postkodelotteriet godt med. Foto: Joris Lugtigheid.

100 millioner kroner

  • Tirsdag 7. februar mottok SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond hver sin sjekk på 28 818 096 kroner. Sjekken representerer organisasjonenes andel av omsetningen for andre halvår 2022.
  • Sammen med utbetalingen som ble gjort i august, har organisasjonene til sammen mottatt 103 410 424 kroner fra lotteriet for fjoråret alene.
  • Siden lotteriet ble startet i Norge i 2018, har WWF og SOS-barnebyer samlet mottatt 259 181 704 kroner.